Biodiversiteit op je bord

Biodiversiteit op je bord

Bij Vroeg werken we graag met kwalitatieve producten van boeren uit de buurt. Mensen waarvan we het verhaal kennen en waarvan we de passie voor vakmanschap terug proeven in hun producten. Die relaties, daar zijn we trots en zuinig op. Deze boerenbedrijven kunnen alleen blijven bestaan als we bewust omgaan met ons landschap en een eerlijke prijs betalen voor deze prachtige producten. Daarom is het belangrijk dat we de hele food sector motiveren om de denkwijze te veranderen. Door als Vroeg – met het hele bedrijf – mee te doen aan Biodiversiteit op je Bord willen wij leveranciers, collega’s en gasten inspireren om actief deel te nemen aan de verbetering en verduurzaming van ons voedselsysteem.

Chef Rinus is ambassadeur van Biodiversiteit op je bord. In die rol geeft hij advies en lezingen aan andere food professionals die zich graag bij de beweging willen aansluiten. “In onze keuken bewegen we met de seizoenen mee. Dat zijn niet vier, maar veel meer seizoenen. Door vaker het menu te veranderen is het mogelijk om producten te gebruiken die op dat moment op hun best zijn… ook als de weersomstandigheden onvoorspelbaar zijn en producten eerder beschikbaar zijn of de oogst tegenvalt. Doordat we veel van onze leveranciers persoonlijk kennen is het makkelijk om snel te schakelen”, vertelt Rinus.

Op het erf van de boerderij staan sinds dit jaar ook bijenkasten. Een project van Jaap die, naast zijn rol in de technische dienst van Vroeg, zijn talenten als imker ontplooit.  “Op deze manier leveren we als team niet alleen een positieve bijdrage aan de bijenstand, maar geven we ook iemand de kans om een nieuw vak te leren. Voor mij is het fantastisch dat we onze eigen honing van het huis in de gerechten van Vroeg kunnen verwerken en kunnen verkopen in de winkel”, vertelt Rinus trots. “En natuurlijk is het ook belangrijk om ons bedienend personeel goed te begeleiden. Zij kunnen aan tafel de link leggen tussen wat er in de keuken gebeurt en wat er op je bord belandt. Dat verhaal moet je delen om de cirkel rond te maken”.

Biodiversiteit op je bord bij Vroeg
Biodiversiteit op je bord bij Vroeg