Vroeg brood komt langzaam op smaak

De bakkerij is de rode draad van ons bedrijf. Al vanaf het begin. Aanvankelijk eigenlijk alleen omdat we zelf onze koffiekoekjes wilden bakken. Intussen maken we allerlei lekkere broden, altijd op basis van zuurdesem. Dat is een langzamer proces, maar levert ons broden op die hoger van smaak zijn. ’Onze moeder’, de starter, is ontstaan in 2010, die de bakkers iedere dag van leven voorzien. Het deeg rijst eerst twintig uur. Daarna maken we er broden van die ook nog eens achttien uur rijzen, zo heeft ons brood bijna twee dagen de tijd gehad om zijn smaak te krijgen. En waar komt ons duurzaam geteelde roodkorn- en speltgraan vandaan? Uit de Achterhoek, van de Slaege uit Silvolde, van ijzerhoudende zavelgrond. Het is oertarwe, waarvan de aren ruimer staan en de korrels groter zijn, maar de opbrengst per hectare minder is. Het is wat kostbaarder, maar we doen alles voor een betere smaak. We laten het malen door de Korenmolen de Vier Winden Gunnewick, een molen in Vragender, die al dik honderdvijftig jaar (biologisch) bloem en meel levert.

De groei van Vroeg

We zijn begonnen met maar één bakker. Ieder jaar is daar een leerling bakker bijgekomen. Zes van de huidige negen bakkers zijn in huis opgeleid waar ze het vak leren van echte leermeesters, net als bij een bakkersgilde, direct in de praktijk. Onze chef bakker ook.
We zijn dus volop gegroeid in tien jaar tijd. De patisserie hebben we elders moeten onderbrengen, de boulangerie is hier gebleven. Doordat we onze eigen bakkerij zo hebben ontwikkeld, was corona voor ons minder desastreus. We konden gewoon doordraaien omdat we ook twee keer per week op de markt staan en we brood leveren aan andere horecabedrijven.

'Mijn desem is bijna 13 jaar oud. Het begon met appelschilletjes, water en bloem. De natuurlijke gisten deden de rest.'

Van brownie tot bruidstaart

Naast brood bakken we ook taart en koek. Voor onze appeltaart en de brownies rijden mensen graag een blokje om. En ook al onze high tea lekkernijen bakken we zelf. Elk seizoen en voor elke feestdag weer nieuwe lekkernijen, variërend van paasbrood tot bruidstaart. Er is altijd iets nieuws te proeven!