De Prins

Boerderij De Prins, gelegen aan de Achterdijk 1 in het buurtschap Vechten, gemeente Bunnik, kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1599.  Oorspronkelijk stond op deze locatie een boerderij die in 1672  tijdens het rampjaar door Franse troepen werd verwoest. Omstreeks 1674 werd op dezelfde plek de huidige witgepleisterde dwarshuisboerderij met rieten kap gebouwd.

Net als andere boerderijen aan doorgaande routes fungeerde De Prins tot 1735 ook als herberg. De naam ‘De Prins’ zou verwijzen naar een bezoek van Stadhouder-Koning Willem III (1650-1702) aan deze herberg. De voorgevel van de boerderij is voorzien van zes 19e-eeuwse zesruitsschuifvensters met luiken, en mogelijk dateert het dakhuis met zadeldakje ook uit die periode.

In de loop der jaren heeft de boerderij diverse aanpassingen ondergaan. Zo zijn omstreeks 1955 de stalvensters vernieuwd. In 1964 werd, vanwege dubbele bewoning, de kaaskamer aan de rechterzijde van het woonhuis omgebouwd tot woonkamer met keuken, waarbij in de rechter zijgevel een raam en deur werden geplaatst. Op het erf bevonden zich twee 19e-eeuwse veeschuren en een hooischuur uit 1964, die drie eerdere hooibergen verving.

De boerderij is markant gelegen aan de T-kruising Achterdijk-Provincialeweg en vormt, samen met de nabijgelegen boerderij aan de Provincialeweg 116, een belangrijk restant van de laat-17e-eeuwse bebouwing van het gehucht Vechten.  Het heeft lang als boerderij gefungeerd tot de laatste boer en boerin Anton en Ria van Oostrom het verkochten aan Hans Kempers. Weet u ook meteen waarom onze toiletten Ria en Anton heten.

Vroeg

Hans Kempers restaureerde zorgvuldig en met behoud van historische details de boerderij en verbouwde het tot Restaurant Vroeg.  De opening volgde op 6 mei 2010. Sinds de opening heeft Vroeg zich onderscheiden door een focus op ambachtelijkheid en het gebruik van lokale producten. Het restaurant beschikt over een eigen bakkerij waar dagelijks vers brood wordt gebakken met meel uit de Achterhoek.

In 2019 werd Vroeg getroffen door een brand, waardoor het restaurant enkele maanden gesloten was voor herstelwerkzaamheden. Na de heropening hebben we onze reputatie als geliefde eetgelegenheid in de regio Utrecht voortgezet. Tegenwoordig is Vroeg een veelzijdige horecalocatie waar gasten terechtkunnen voor ontbijt, lunch, diner en high tea, met een menu dat seizoensgebonden en lokaal geïnspireerd is.

In 2025 viert Vroeg dus zijn 15-jarig jubileum. Het restaurant blijft zich inzetten voor duurzaamheid en het behoud van ambachtelijke technieken, met nauwe samenwerkingen met lokale boeren en leveranciers.